Post-War House, Improved Light and Air

New Farm, Queensland, Australia

This 1950’s post-war house, originally designed by the “Bell Brothers” has undergone a dramatic transformation to meet the accommodation needs of the owners. Shaun Lockyer and his team have designed an area that cohesively connects the living, dining and entertainment areas of the home with the existing outdoor courtyard to also improve light, volume and air into the space.

The objective to maximise light from the north and engagement with the external environment (all while maintaining privacy from neighbouring properties) has been achieved through a double height timber clad extruded space with high and low north windows, mainly Altair Louvre Windows. The Altair Louvre Windows offer controlled views and free access to light and sun as well as fresh ventilation when needed.

Shaun Lockyer states ‘the restrained palette reinforces the idea about the space being a blank canvas for light, air and life to furnish. There is quietness to the space while still offering richness and contrast.’

This small, but intimate project is a reflection of the client’s life, interests and passion. The design will allow friends and family to enjoy the space and is a true reward for both the clients and the team at Shaun Lockyer Architects.

Project Date: April 2013
Builder: Waymore Constructions
Architect: Shaun Lockyer Architects
Structural Engineer: Westera Partners
Photographer: Scott Burrows Aperture Photography

[pinit button_type=”one”]