Cairns Foreshore Redevelopment, Maximising Cool Air

Cairns, Far North Queensland, Australia

This project consisted of the renovation to more than a kilometre of waterfront property which had been under-utilised for years. CA Architects worked with the heritage listed existing building, structurally reinforcing it on the outside to retain the quality of the interior, re-using the poor quality timber as landscape furniture and artwork, and creating new spaces externally to transform a parade into a place to linger and enjoy the framed views.

The existing fig tree was transformed into a playground, and the “follies” in this project work in a similar way to the proposed conservatory, providing some shelter, but most importantly focussing the space and providing opportunities for artwork, landscaping and natural features to be displayed and enjoyed.

High level Altair Louvre Windows by Breezway were incorporated into the design to allow hot rising air to escape and be replaced with cooling breezes without the need for air conditioning.

As the leading architect on this project, Gisela Jung of CA Architects worked closely with other consultants to provide a redevelopment that implements and combines suitable development solutions on a social, cultural, economic and environmental level. This redevelopment project received the Australian Institute of Architects’ Eddie Oribin Award for “Building of the Year” in the 2013 Far North Queensland Regional Architecture Awards, and the Don Roderick “Award for Heritage” in the 2013 Queensland State Architecture Awards – clear recognition of its contribution to Cairns and its history.

Project date – August 2014

Architect – Gisela Jung
CA Architects
+61 7 4031 6367
www.caarchitects.com.au

[pinit button_type=”one”]